Сільська освіта потребує перезавантаження

Сільська освіта потребує перезавантаження

«Дорогі друзі, колеги, усі, хто віддав частину свого серця й душі вихованню дітей! Ви робите неоціненну справу для України та її майбутнього. Я бажаю Вам терпіння, наснаги, сил та добробуту. Низький Вам уклін від мільйонів дітей, яким Ви дали путівку в життя», — сказала Ірина Синявська.

Вона зазначила, що професія вчителя завжди вважалася престижною та авторитетною. Однак, за останні десятиліття ця ситуація змінилася. Дедалі менше молодих людей вступає до педагогічних наважуються їхати працювати в села.

«Я 13 років віддала школі й дуже добре знаю, з якими проблемами стикаються вчителі. Знаю, як важко за ту невелику зарплатню прожити в селі, купувати книги, розвиватися і залишатися прикладом для учнів. Але я вірю, що нам до снаги змінити ситуацію на краще», — зазначила Ірина Синявська.

За її словами, сьогодні сільська освіта потребує кардинальних змін. У багатьох школах немає комп’ютерів та інтернету. На додачу — напівпорожні класи та дірявий дах.

Ірина Синявська переконана, що продумане об’єднання шкіл, зі врахуванням інтересів дітей та забезпеченням їхнього транспортування, — є важливим кроком до покращення якості освіти. Від цього виграють не тільки діти, а і вчителі, котрі зможуть працювати в нових сучасних школах.

«Є інший варіант, який ми також свого часу апробували на Житомирщині. Це створення так званих родинних шкіл. Не треба боятися приходу приватного капіталу в освітянські заклади. Є закон про державно-приватне партнерство, є велика кількість людей, які, вже перебуваючи на пенсії або, навпаки, це молоді педагоги, котрі не можуть влаштуватися, готові відкривати такі школи», —зауважила Ірина Синявська.